Radyo E-concon

♫♫♪♪♫♫♪♫♫♪♪♫♫♫♪♪♫♫♪♪♫♫♪♪♫♪♪♫♫♫♪♪..Radyo E-concon'u dinlemek için tıklayınız..♪♪♫♫♫♪♪♪♫♫♫♪♪♫♫♫♪♪♫♫♪♫♫♪♪♫♫♫♪♪♫♫

4 Ağustos 2012 Cumartesi

MÜLAKAT DENEYİMLERİM 2.BÖLÜM


Birinci bölümde işe alım sürecinde genelde ilk başta karşılaşacağınız case study ve İK görüşmelerinden bahsettim. Eğer bu görüşmeleri başarıyla geçerseniz son aşama olarak başvurduğunuz departmanın direktörüyle ya da şirket ortaklarından (partner) biriyle görüşmeye davet edileceksiniz. Tabi bunları benim ve arkadaşlarımın deneyimlerine dayanarak anlatıyorum. Farklı mülakatlarla karşılaşırsanız da şaşırmayın derim ben.

1.    Manager – Partner görüşmesi

Manager- Partner dedim ama başvurduğunuz pozisyonla ilgili genelde tecrübeli ve iyi bir title’a sahip bir ya da iki çalışanla yapılan bir görüşme bu da. Yine görüşme öncesi iyi bir hazırlık yapılması gerekiyor. Bu görüşmede de karşınızdaki kişi sizi tanımaya çalışırken bir yandan da kariyer planlarınızı sorabilir. Devamında da size şirket ve pozisyonla ilgili bilgiler verebilir. Bunlar sizin hazırlanırken bulamadığınız bilgiler de olabileceği için sizin düşüncelerinizden farklı  şeyler ortaya çıkabilir. Zaten karşınızdaki kişi “bu pozisyonda şöyle şöyle yapman gerekebilir” mesela fazla seyahat gibi ya da “bu pozisyonda birkaç departmanla birden çalışman gerekecek” gibi bilgileri eklerken bunların size uygunluğunu sorabilir.  Kendi tecrübelerime göre en rahat ve keyifli geçen mülakat aşaması bu aşama. Çünkü bu aşamadan önce zaten birkaç zorlu aşamayı başarıyla geçmiş oluyorsunuz ve karşınızdaki bunun farkında oluyor. Yine de size pozisyonu ne kadar çok istediğinize ve buna uygunluğunuza dair sorular sorabilirler. Tabi bu benim yaşadığım. Bir de diğer türlüsü var o da şöyle: Karşınızdaki kişi/kişiler size çok kötü davranabilirler, size teknik –finans mesela- sorular sorabilirler ve sizi zorlayabilirler. Bazen de iyi polis kötü polis oynayabilirler. Eğer stresi bol bir sektör ya da pozisyona başvurduysanız böyle bir şeyle karşılaşabilirsiniz. Karşınızdaki çalışan sizi strese sokmaya çalışarak nasıl tepki verdiğinizi bunun altından kalkıp kalkamayacağınızı görmeye çalışabilir.

Tıpkı İK görüşmesinde olduğu gibi karşınıza genelde neşeli sempatik biri gelir ama sizle görüşürken bir yandan da bilgisayarından işini halletmeye çalışan biri ya da “Toplantımız var hadi anlat da gidelim.” tarzı bir atmosfer yaratan biri de olabilir karşınızda; gerçekten de sinir bozucu bir durum ama sizin moralinizi bozmamak dışında yapabileceğiniz bir şey yok maalesef.


Aklıma gelen mülakat türleri bunlar ama şirket, sektör ve pozisyon farklılığına göre mülakatların da farklılaşabileceğini bilmek lazım. Dahası bazı firmalar adaylara çok büyük önem verip onları çok iyi bir şekilde ağırlarken bazıları da tam tersi bir yaklaşımda bulunabilirler.  Ancak mülakat öncesi iyi bir şekilde hazırlanıp kendinize güvenirseniz bu tarz durumlar sizi daha az etkileyebilir. Hatta diğer adayların yanında avantajlı duruma bile gelebilirsiniz.
Bir diğer tavsiyem ise kesinlikle dürüst olmanız. Karşınızdaki kişi sizin yeni mezun olduğunuzun ve kısıtlı yetilerinizin farkında, o yüzden de yapmadığınız şeyleri ya da size ait olmayan yetenekleri anlatmaya çalışmayın. Karşınızdaki bir profesyonel olduğu için bunları anlayabiliyor. Ancak, maalesef böyle zorlu bir süreçte pek fazla istemediğiniz bir pozisyonu çok istiyormuş gibi tutarlı bir şekilde anlatmanızda fayda var. Yani finansla ilgili bir pozisyonun görüşmesinde “aslında benim ilk tercihim pazarlama bölümü ama finans da olur yani hmmm” demeyin onun yerine finansla ilgili size uygun özellikleri öğrenin ve onlar üzerinden çok istediğinizi anlatın, bu arada pazarlamadan hiç bahsetmeyin. “Finans alanında kariyer hedefliyorum” diyin gerekirse. En son aşamada teklifler gelirse o zaman seçersiniz pazarlamayı :)

Bu zorlu süreçte hepinize başarılar dilerim. Herhangi bir yorum ya da soru için hulusiakgul@yahoo.com ’dan bana ulaşabilirsiniz.
Hulusi.

1 yorum:

  1. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler sektöre yeni atılacak adaylar için çok önemli .

    YanıtlaSil